کتاب گزیده آثار محمدابراهیم جعفری «سفر با ماه» پنجشنبه ۲۶ دی در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان ایران رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، حاضرین در آیین رونمایی کتاب ابتدا به احترام درگذشتگان سقوط هواپیمای اوکراینی يك دقیقه سکوت کرده و ایستادند.
سپس محمودرضا بهمنپور در آغاز مراسم گفت: اگر استاد جعفری در این روزها بودند نوای حزنآلود میزدند و ما را امیدوار به آینده میکردند.در زمان حیات جعفری بحثهای اولیه کتاب آغاز شد ولی وی به دليل وارستگي روحي ،علاقهای نشان ندادند، فرورين گذشته بعد از درگذشت ایشان با همکاری خانم محمدی این کتاب آغاز شد و با انرژی خانم محمدی پیش رفت.
در ادامه سارا جعفری با اشاره به چگونگی برپایی نمایشگاه گفت: نمایشگاه گزیده آثار پدرم در دو گالری ممیز و زمستان خانه هنرمندان ایران از مجموعه شخصی ایشان است، این کارها در حدود ۵۰ سال جمعآوری شده و خیلی از آثار تاکنون در هیچ نمایشگاهی به نمایش گذاشته نشده است.
در گالری زمستان آثار مربوط به دهه ۴۰ است زمانی که پدرم ۲۶ سال داشته اند و گالری ممیز در دو قسمت ؛کارهای آبرنگ و مونوپرینت چاپهای شیشهای است ، آثاري با لطافت که در دهه سخت ٦٠ که مربوط به دوران جنگ است،خلق میشود.
جعفری ادامه داد: پدرم مونوپرینتها را خیلی دوست داست و همیشه میگفت با مونوپرینتها زودتر به نتیجه میرسم چون تمام احساسم را در مدت زمان کم بیان میكنم ، در واقع سه ویژگی مهم پدرم، رهایی، فیالبداهگی اتفاق و ابهام در جان آثار بود زيرا ايشان همواره با فضای مونوپرینتها همزاد پنداری و حرکت کرد.
دختر جعفری افزود: پدرم همراه مونوپرینتها شعرهایی گفتهاند و به نظرم شعر و نقاشی پدرم در هم تنیده شده و جداییناپذیر بود، همچنين پدرم در نقاشی و شعر و تدریس طناز بود..
در ادامه مهدی حسینی مدرس و استاد نقاشی گفت:در سال ۵۳ به نمایشگاهی رفتم و ۳ کار خاکی روی دیوار دیدم که من را جذب کرد پس از پرسوجو متوجه شدم کارهای استاد جعفری است از همان زمان دوستی من با او آغاز شد.جعفری روحیه احساسی، پرانرژی داشت و فیالبداهگی در کارهایش بسيار مشهود است ولی من همه چیز را با برنامه ریزی قبلی انجام میدادم، دو روحیه متفاوت داشتیم با اين وجود با هم بسیار خوب بودیم و با هم کار میکردیم.در زمان جنگ شرایط سختی بود ولی جعفری به ما روحیه میداد و احساس اینکه دلزده و عصبانی شویم را از ما دور میکرد.ميتوانم بگويم در طی ۴۵ سال آشنایی جعفری مانند یک عارف قرن ۵ و ۶ بود، من وی را به عنوان نقاش نمیشناسم، جعفری طراح و نقاش بود، وجه سهبعدی را میشناخت، شاعر ، عارف و موسیقیدان بود که نوع روحیه که در کار ایشان دیده میشد ما را یاد عارفان قدیم میاندازد و ما را به تعامل وا میدارد.
حسینی با اشاره به کتاب جعفری افزود: از همه نظر کتاب خیلی خوبی است ولی ای کاش تا هنرمند زنده است کتابش چاپ شود و خوب بود در کنار رونمایی از این کتاب آن دو کتاب دیگر جعفری نیز ارائه میشد.
همچنين ذابحی نیز به روحیه ایثارگری محمدابراهیم جعفری اشاره کرد و گفت: ایثارگری کمتر از مسائل خلاقیت و شعر و موسیقی و هنر وی نیست. جعفری نبوغ خاصی داشت که در نوع خود بینظیر بود.
در ادامه بهنام کامرانی گفت: آیا زندگی برای هنر است یا هنر برای زندگی. استاد جعفری فهمیده بود هنر برای زندگی کردن است تا انسان به کمال برسد و حال خوش داشته باشد. کتاب خیلی خوب و مهمی از جعفری چاپ شده است و راهی برای پژوهشهای برتر و نگاههای دقیقتر و کارشناسیتر به کارهای جعفری است، این کتاب بهگونهای تنظیم شده که با رفتار جعفری توامان و همخوان است.
کامرانی با اشاره به آثار کتیبههای کویری جعفری نيز افزود: آثار وی کاملا پرشور است کارهای کویری خاطرههای کودکیاش است که با متریالهای مختلف انجام گرفته است.با نامگذاری که جعفری روی کتیبهها كرده مانند یک مجموعه شهر کودکی، دیوارهای کودکی، دیوار کویری نشان میدهد که گویی جعفری با خاک دارد نقاشی میکند.
در بخش پایانی مراسم، از کتاب محمد ابراهیم جعفری رونمایی به عمل آمد.