کتاب «بهزاد»، شامل (زندگی، آثار و فعالیتهای) بهزاد گلپایگانی طراح گرافیک و نقاش معاصر ایران جمعه ۲۰ دی در خانه هنرمندان ایران رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، در ابتدای این مراسم، عباس مشهدیزاده با اشاره به شخصیت بهزاد گلپایگانی گفت: افتخار میکنم با بهزاد دوستی و رفاقت دیرینه داشتم وی استعداد غریبی داشت و متاسفم که الان بین ما نیست.
وی گفت: بهزاد از حروف به عنوان دوستداشتنیترین پدیده یاد میکرد. وی روی جلد کتاب با حروف آثاری خلق میکرد که بینظیر بود و هیچکس مانند او نبود.
او شاگرد شکوه ریاضی بود که همیشه از استعداد عجیب بهزاد یاد میکرد.
در ادامه محمودرضا بهمنپور مدیر انتشارات نظر گفت: جریان هنر معاصر در یک دهه اخیر در حوزه پژوهش و تحقیق تلاشی را آغاز کرده که در چندین دهه به این سرعت پیش نرفته است خوشبختانه تلاشی که آغاز شده پایه و اساس آن را دوستان جوانی تشکیل دادهاند که هنوز به نامآوری نرسیدهاند.
وی ادامه داد: خوشحالم که اسم شکوه ریاضی را که تحول پایههای هنر را در یک دوران بنیان گذاشته را استاد مشهدیزاده آوردند خیلیها این محققین را نمیشناسند مانند بهزاد گلپایگانی که برای گرافیک شناخته شده است اما برای خیلیها نا آشناست.
بهمنپور گفت: تحقیق تاریخی بهزاد نشان میدهد که وی فرد مولدی نبوده بلکه یک فرد هوشمند و قدرتمند است و کاری که در زمان خود با فونت انجام میداده هوشمندی بینظیرش را نشان میدهد.
در ادامه مجید کاشانی گفت: با معیارهای امروز اگر به آثار بهزاد نگاه کنیم کارهای عجیبی به نظر نمیآید اما دهه ۴۰ که هنر ایران با هنر مدرن پیوند پیدا کرده و جنبش سقاخانه به وجود آمده بود، گرافیستها نگاه متفاوت به حروف داشتند در همان زمان جریان طراحی گرافیک جریان پویا و زندهای بود که مبتنی بر تصویرسازی بود و تمرکزی بر حروف و تایپوگرافیک نمیدیدیم.
کاشانی گفت: در چنین محیطی بهزاد ساختمانی پایه میگذارد و میتوان گفت تایپوگرافیک را در آثارش میبینیم که هر چه کارهایش را نگاه کنیم سیر نمیشویم.
وی ادامه داد: با دیدن آثار بهزاد فهمیدیم که روحیه سرکش و ناراضی دارد، از اطراف و گالریها شاکی است نارضایتی در کارهایش دیده میشود ولی برخلاف کارها رفتار خانوادگیش یک دنیای رنگی و زندگی شاد خانوادگی است.
وی افزود: بهزاد آدم تنهایی بوده او از زمانه خودش خیلی جلوتر بود ، فعالیتی که به شکل فردی شروع کرده بود به یک جریان تبدیل نشد، دو سه دهه زمان نیاز بود تا کارهایش را درک و تکرار کنند.
کاشانی بیان داشت: دخالت در شکل حروف، ترکیبهای مختلف در حروف و ارتباط بین فونت و معنا از کارهای بهزاد بود او با استفاده از حروف به دنبال معنا بود.
در ادامه کتاب بهزاد با حضور فرزند این هنرمند رونمایی شد.
گلپایگانی متولد ۱۳۱۷ و از نخستین ورودیهای هنرکده تزئینی و جزو اولین هنرمندان مکتب سقاخانه بود. او با طراحی جلد کتاب در انتشارات فرانکلین برای اولین بار مجموعهای کاملا متمرکز بر تایپوگرافی را در تاریخ طراحی گرافیک ایران پایهگذاری کرد. بهزاد سال ۱۳۶۴ در سن ۴۷ سالگی درگذشت.
کتاب «بهزاد» پروژهای از «استودیو دفتر» است که پژوهش و نگارش آن را مجید کاشانی و معراج قنبری برعهده داشت و انتشارات نظر آن را منتشر و چاپ کرده است.