فیلم مستند «مادرم بلوط» در خانه هنرمندان ایران نقد و بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، در ادامه برنامههای مستند سینماتک خانه هنرمندان ایران که با همکاری انجمن تهیهکنندگان سینمای مستند برگزار میشود سهشنبه 1 آبان فیلم مستند «مادرم بلوط» در تالار استاد شهناز به روی پرده رفت. در ادامه نیز نشست نقد و بررسی فیلم با حضور محسن حیدری، محمود رحمانی و پدرام اکبری برگزار شد.
رحمانی در ابتدای این نشست ضمن ابراز خوشحالی از نمایش فیلم 12 سال پس از تولیدش گفت: حقیقتی در این فیلم وجود دارد که باعث میشود با گذر زمان به حقیقت بزرگتری دست پیدا کنیم؛ اینکه سدسازی تا چه اندازه میتواند مخرب باشد. زمانی که فیلم را ساختم بسیاری مدیران و متولیان فستیوالها بر این عقیده بودند که «مادرم بلوط» بخش تکنولوژیک کار را نادیده گرفته است و یکطرفه به موضوع سدسازی نگاه کرده است. امروز که با بحران آب مواجهیم، خوشحالم که فیلم میتواند تصویری دقیقتر از آسیبهای وارده به زندگی انسانها به مخاطب ارائه کند. نظام سدسازی برای ما مصیبت به بار آورده است و امروز که مساله محیطزیست تا این اندازه اهمیت پیدا کرده است، باید بیش از گذشته به جریان سدسازی در ایران فکر کرد و هر کدام از ما میتواند بهعنوان یک انسان مسئولیتی برای مقابله با این جریان بر عهده بگیرد.
در ادامه حیدری به بیان نظرات خود پرداخت و گفت: «مادرم بلوط» حتی همین حالا برای برخی احساس نگرانی ایجاد میکند؛ برخی حرفهای فیلم هنوز ناگفتنی دانسته میشود و جای تاسف دارد که این فیلم در عوض اکرانهای عمومی در ابعاد بزرگ، برای همین اکران محدود هم با تنگناهای اداری مواجه میشود. در سال 1383 که سد کارون 3 در حال آبگیری بود، مطالب انتقادی ما نسبت به این سد را هیچ رسانهای منتشر نمیکرد. چه از نظر انسانی، چه از نظر محیطزیستی، و چه از نظر اجتماعی و میراث فرهنگی. از این بابت نیز هیچ تفاوتی میان جناحهای مختلف سیاسی نبود و هیچکدام حاضر به طرح این انتقادات نبودند. در آن زمان سکه تمام بهار آزادی در مطبوعات تهران خیرات میشد تا مطلبی علیه سد کارون 3 منتشر نشود و دشمنان جنگل این سکهها را پخش میکردند.
وی افزود: حتی اگر برای عدهای مسائل محیطزیستی اهمیتی نداشته باشد، ساخت این سد از نظر اقتصادی نیز عقلانی نیست؛ ارزش اکولوژیک یک درخت بلوط کهنسال 200هزار دلار است و برای ساخت سد کارون 3، حدود 5هزار هکتار جنگل بلوط نابود شد. برای ساخت سد کارون 4 نیز 2700 هکتار جنگل بلوط از بین رفت. آمار آتشسوزی جنگلها در کل سال حدود 1500هکتار است. یعنی درختان نابود شده در پروژه ساخت سد کارون 3 معادل تعداد درختانی است که در طول سه و نیم سال بر اثر آتشسوزی نابود میشوند.
حیدری در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: درباره برق تولیدی از این سدها نیز باید گفت، سهم برقآبی در کشور به گفته وزارت نیرو حدود 12 درصد است. پس استدلال مبنی بر تامین نیاز برقی کشور از این طریق نیز بیپایه و اساس است. برخی میگویند کشورهای جهان اول مثل فنلاند نیز به همین طریق برق تولید میکنند، اما به این مساله اشاره نمیکنند که سدهای این کشور طبق موازین سازمان ملل ساخته میشوند. روزی به نام مبارزه با سدهای بزرگ وجود دارد و بر اساس استانداردهای سازمان ملل ساخت سدهای بزرگ، یعنی سدهای بالای 30 متر، جنایت علیه زیست کره محسوب میشود. اما در ایران ستادی برای سدهای بزرگ داریم و بودجههای کلانی برای ساخت آنها اختصاص مییابد و برای ساختش نیز جشن برپا میکنند.