علی قلم سیاه عکاس پیشکسوت در شب نمایش پروژههای عکس منتخب در نوزدهمین جشن تصویرسال بیان کرد: عکاسی به وجود نمیآمد؛ مگر با ترکیب دانش و صنعت و مهارت انسانی. بی اغراق امروز بیش از ۵ میلیارد عکس روزانه در سراسر دنیا تولید میشود و قابلیت روشن کردن ذهن مردم از هر رویدادی را فراهم کرده و نگاه انسان را به اعماق دریا و آسمان باز کرده است.
به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، پروژههای منتخب نوزدهمین جشن تصویرسال یکشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۰ در سالن استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران با حضور جمعی از هنرمندان و عکاسان نمایش داده شد.
سیفاله صمدیان دبیر نوزدهمین جشنواره فیلم تصویر در ابتدای این برنامه عنوان کرد: بیش از شش سال است ما در کنار عکسهای منتخب جوانان زیر ۲۵ سال و بخش آزاد از پروژه هایی که در طول سال در حال گذر تمام شدهاند یا اتفاق خاصی را مثل رویدادهای امسال افغانستان پوشش دادهاند، به نوعی رونمایی می کنیم.
در ادامه پروژه منتخب «چهرههای فرهنگ و هنر ایران» که توسط مهرداد اسکویی عکاسی شده است، نمایش داده شد.
ایران درودی، خسرو سینایی، نصرت کریمی، عباس کیارستمی، عباس عطار، آلفرد یعقوب زاده، کاوه گلستان، فخرالدین فخرالدینی، مریم زندی، نصراله کسراییان،فرح اصولی، احمد شاملو، محمود دولت آبادی، هوشنگ گلشیری، محمدعلی سپانلو، نجف دریابندری، عزت اله انتظامی، نیکول فریدنی، پری زنگنه، محمدابراهیم جعفری، محسن وزیری مقدم، بهجت صدر، سیمین دانشور، مهدی سحابی، حمید سمندریان،علی رفیعی، بهرام بیضایی، ایرج افشار،داریوش شایگان، مرتضی ممیز، محمدرضا اصلانی، محمد شفیعی کدکنی، احمدرضا احمدی، حسین علیزاده،محمدرضا شجریان از جمله چهرههایی بودند که تصاویر آنها همراه با جملاتی با صدای خودشان روی پرده رفت.
مهرداد اسکویی خالق این پروژه نیز در ادامه روی سن رفت و گفت: از سیف اله صمدیان و سهند عزیز سپاسگزارم و از همه کسانی که اتفاق فرهنگی جشن تصویر سال را ۱۹ سال است پایدار نگه داشته اند. واژه پایدار برای من اهمیت زیادی دارد. وقتی ۲۵ سال قبل به عنوان یک جوان با یک دوربین کوچک و یک لنز دم خانه چهرهها می رفتم و میخواستم به هویت ایرانی خود معنا ببخشم و از همان سال ها که افتخار شاگردی استادانی نظیر علی قلم سیاه را داشتم به بعد، از حدود ۷۰۰ چهره مطرح یا حتی گم نام عکاسی کردم و امروز میگویم هر کاری که در زندگیام متوقف شود، عکاسی از چهرههای فرهنگ و هنر و علم و ادب ایران متوقف نخواهد شد.
اسکویی با نقل خاطرهای از دوران بیماری مرحوم پدرش عنوان کرد: یک شب پدرم در بستر بیماری به من گفت از این مملکت نرو. ایران خیلی عزیز و خوب است. او گفت: «من سواد نداشتم و جانم را برای ایران گذاشتم اما سعی کردم تو سواد یاد بگیری و کاری برای ایران کنی و میخواهم این قول را به من بدهی.»
وی ادامه داد: این فاز اول پروژه من است و امروز وارد فاز دوم این پروژه میشوم که ۲۵ سال آینده است و تا زمانی که توان بلند کردن دوربین عکاسیام را داشته باشم آن را ادامه خواهم داد. نمایش این تصاویر نیز در روزهای پایانی اسفند و حتی سال آینده در گالری میرمیران خانه هنرمندان ایران صورت میگیرد.
دومین پروژه منتخب این مراسم نیز در ادامه به عکسهای ابراهیم خادم بیات اختصاص یافت.
سیف اله صمدیان درباره آثار این هنرمند گفت: من ۳۰ سال است با ابراهیم خادم بیات رفاقت دارم و زندگی او نیز به واسطه علاقهای که به طبیعت دارد همین قدر غریب است. او در فضاهای موزهای، شهری و دوران جنگ کارهای جذابی دارد.
در ادامه چهار دهه عکاسی سینما علی نیک رفتار با مروری بر پروژههای او و با تاکید بر عکسهای فیلم سینمایی «موقعیت مهدی» نمایش داده شد.
علی نیک رفتار نیز بیان کرد: من از سال ۶۴ در کلاسهای سیفاله صمدیان شرکت میکردم و از او بسیار میآموختم. خسته نباشید به همه عزیزانی میگویم که برای ادامه مسیر جشن تصویر سال زحمت میکشند. ارزشمند است که این شعله را همچنان روشن نگه داشتهاند.
وی افزود: به صورت حرفهای از سال ۶۳ عکاسی صحنه را در تلویزیون و سریالها شروع کردهام و بعد از فارغ التحصیلی از سال ۶۹ به طور جدی بر عکاسی سینما با فیلم «در مسلخ عشق» کمال تبریزی متمرکز شدم. تاکنون بیش از ۱۲۰ فیلم سینمایی را عکاسی کردهام و در مقاطعی پیش میآمد که سالی شش کار را عکاسی میکردم.
وی درباره انجمن عکاسان توضیح داد: من از سال ۸۳ در ترکیب هیات مدیره این انجمن هستم و در حال حاضر ثبت رسمی شده است و دست کم هفت دوره جشن و مسابقه برگزار کرده است با این هدف که عکاسی سینما را بیشتر معرفی کند. بازخوردهای خوبی را هم دریافت کردیم، سخت است انجمنی که درآمدی ندارد تامین منبع و ادامه حیات کند.
نیک رفتار درباره پروژه فیلم «موقعیت مهدی» نیز عنوان کرد: این یک کار خیلی واقعی و متفاوت برای من بود. چراکه حتی لوکیشن انتخابی نیز از نظر جنس خاک باید نزدیک به منطقه جنگی میبود و این بر خروجی کار و عکسهای من هم تاثیرمثبت می گذاشت.
محمد صیاد عکاس پیشکسوت خبری نیز که پنجشنبه ۱۲ اسفند ماه بزرگداشت او در جشن تصویرسال برگزار خواهد شد، نیز مورد تشویق حضار قرار گرفت.
همچنین سیف اله صمدیان از برگزاری بزرگداشتی برای فخرالدین فخرالدینی عکاس پرتره پیشکسوت که به سن ۹۰ سالگی رسیده است، در روز جمعه ۱۳ اسفند در نوزدهمین جشن تصویرسال خبر داد. در ادامه منتخبی از عکسهای علی قلمسیاه نمایش داده شد.
این هنرمند پیشکسوت با حضور روی سن عنوان کرد: عکاسی به وجود نمیآمد؛ مگر با ترکیب دانش و صنعت و مهارت انسانی. بی اغراق امروز بیش از ۵ میلیارد عکس در دنیا تولید میشود و قابلیت روشن کردن ذهن مردم از هر رویدادی را فراهم کرده و نگاه انسان را به اعماق دریا و آسمان باز کرده است.
وی افزود: من در ۷ سالگی اولین دوربین عکاسی را از پدرم هدیه گرفتم. او دکترای فیزیک هسته ای از فرانسه داشت اما به ایران برگشت. نور و عکاسی را بسیار میشناخت و باعث شد من عالمانه وارد این هنرصنعت شوم. معمای عکاسی با همین علم صنعت حل میشود و دیگر به این بستگی دارد که عکاس چطور بیاندیشد.
عکسهای مجید سعیدی از افغانستان طی 22 سال پروژه دیگری بود که نمایش داده شد.
مجید سعیدی که مجموعه عکسهایش از افغانستان در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ ثبت شده است، نیز با حضور روی سن عنوان کرد: این مجموعه در کشورهای مختلفی نمایش داده شده است و برای اولین بار است در ابران در جشن تصویرسال نمایش داده میشود. بارها به افغانستان سفر کردم و چند سال هم آنجا زندگی کردم. این کشور برایم از این جهت که هم به لحاظ جغرافیایی و هم فرهنگی به ایران نزدیک است، جذاب است و این را نه صرفا یک پروژه بلکه جزیی از زندگیام میبینم.
در پایان عکسی دسته جمعی با حضور خالقان پروژههای نمایش داده شده و هنرمندان عکاس حاضر در جمع ثبت شد.