فیلم مستند «مردی که فسیل شد» در خانه هنرمندان ایران به نمایش در آمد.
به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، در ادامه برنامههای مستند سینماتک خانه هنرمندان ایران که با همکاری انجمن تهیهکنندگان سینمای مستند برگزار میشود، سهشنبه 18 اردیبهشت فیلم مستند «مردی که فسیل شد» به کارگردانی حامد سعادت در تالار استاد شهناز به روی پرده رفت. در ادامه نیز نشست نقد و بررسی فیلم با حضور گلبانگ کرمانی، حامد سعادت و پدرام اکبری برگزار شد.
در ابتدای این نشست حامد سعادت درباره اهدافش از ساخت این فیلم مستند گفت: یکی از اهدافم در مستند «مردی که فسیل شد» معرفی پتانسیلهای استان کرمان بود و دوم معرفی شخصیت محسن تجربهکار؛ در مورد دوم، معرفی شخصیت تجربهکار برای من از اهمیت بیشتری برخوردار بود تا معرفی فسیلها یا آن کاری که او انجام داده است. قبول دارم که در برخی لحظات فیلم ممکن است تماشاگر احساس کند کارگردان دست به جبههگیری زده است، اما در نهایت موضعی نداشتم که نشان دهد شخصیت تجربهکار درست میگوید یا منتقدان او. قضاوت را بر عهده تماشاگر فیلم گذاشتهام و فکر میکنم مستند در این مسیر موفق عمل کرده است.
وی ادامه داد: هدف اصلی محسن تجربهکار اینست که خودش را بیابد و در پی اثبات چیزی نیست. درباره بحثهای علمی حول مساله فسیلها نیز ما همین میزان اطلاعات در اختیار داشتیم که در واقع همان دادههای تجربهکار بود. اساتید که کار او را مورد انتقاد قرار دادهاند، حتی به خود زحمت ندادهاند فسیلها را به آزمایشگاهی برده و درباره آنها تحقیق کنند. محسن تجربهکار مسئولان وقت استان کرمان را مجاب کرده بود که موزهای برای این فسیلها بسازند، اما فشارهای وارد آمده از جانب نهاد قدرتمند دانشگاه موجب میشود شهردار موزه را تعطیل کند. به هر حال من هم دادههای بیشتری در اختیار نداشتم.
پس از آن گلبانگ کرمانی در توضیحاتی گفت: اهالی کرمانی وارد هر کار هنری، ورزشی و.. میشوند، دلسوزانه همدیگر را مینگرند. وقتی محسن تجربهکار را در آن وضعیت بیل به دست میبینیم که عرق میریزد، با او احساس همدلی میکنیم. پس باید در فیلم جنبههای عاطفی را هم در نظر بگیریم و من به محسن تجربهکار نمره بیست میدهم که اینچنین جلوی دوربین هنرمندانه کار شاق خود را پیش میبرد. او در عین حال که رو به دوربین حرف میزند، کار خود را نیز انجام میدهد. هیچ کجای این فیلم، افت و خیزی در کار تجربهکار نمیبینیم که مستلزم قطع روند فیلمبرداری و تکرار فیلمبرداری باشد. صحنهها همه صد در صد طبیعی و عاطفی هستند. محسن تجربهکار در واقع درباره کرمان با ما درد دل میکند. به حامد سعادت که در این سن کم فیلمی با چنان هیبتی ساخته نیز نمره بیست میدهم.
وی در پایان صحبتهایش گفت: مطمئن باشید مستند «مردی که فسیل شد» به زودی از تلویزیونهای خارج از ایران نمایش داده خواهد شد و تمجید جهانی را بهدنبال خواهد داشت. همانگونه که همایون صنعتیزاده به قول خودش از سنگ روغن میگرفت و کسی قدردان او نبود، اما در اینجا دیده نشد و دیگران قدر او را بهتر دانستند. محسن تجربهکار هم عمرش را صرف این کار کرده است، آنهم در شرایطی که با مشکلات معیشتی اولیه درگیر است.
مستند «مردی که فسیل شد» داستان زندگی «محسن تجربهکار» است که حدود 35 سال از عمر خود را صرف جمعآوری هفتاد هزار قطعه فسیلهای مختلف در ایران کرده است. محسن تجربهکار در حین جمعآوری فسیلها، به نمونههای خاصی برخورد میکند و برای اثبات نظریه خود با مشکلاتی مواجه میشود. از آنجایی که علم فسیلشناسی هم در ایران قدمت زیادی ندارد، برخی اساتید دانشگاه با نظریه وی مخالفت کرده و این مخالفتها منجر به تعطیلی موزه فسیلهای ایشان میشود. این فیلم مستند علاوه بر بررسی انواع فسیلها، روند آزمایشات محسن تجربهکار را به تصویر میکشد؛ آزمایشاتی که اساتید دانشگاه دیگر با نتایج آن مخالف نیستند، اما حمایتی هم از آن ندارند.