پنجاه و هشتمین برنامه از سری برنامههای مستندهای سینماتک خانه هنرمندان ایران، یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ،به نمایش فیلم مستند «مردی روی سیم» به کارگردانی جیمز مارش (محصول سال ۲۰۰۸ بریتانیا) اختصاص داشت. پس از نمایش این مستند، نشست نقد و بررسی آن با حضور علی علایی (منتقد سینما) برگزار شد. اجرای این برنامه برعهده سامان بیات بود.
علی علایی در این نشست گفت: خیلی خرسندم که سینماتک خانه هنرمندان، این فیلم را برای نمایش و نقد و بررسی انتخاب کرد. زیرا این فیلم در حوزه تئوریک، بحثهای مهمی را باز میکند. یکی از این مباحث، تفاوت فیلم مستند با تصویر مستند است. باید بپذیریم که تصویر مستند با فیلم مستند متفاوت است. تصاویر مستند برای فیلم شدن باید پروسهای را بگذرانند و روشمندی داشته باشند. در دستهبندی مستندها، هر کدام از منابع تعریف خود را دارند. در واقع دستهبندی راهی برای ورود به جهان اثر است اما از یک جایی به بعد، مستندها تلفیقی شدند. این مستند نیز میتواند در چند دستهبندی قرار گیرد و به نوعی تلفیقی است. اما شخصا فکر میکنم این اثر در دسته مستندات داستانی قرار میگیرد. مستند داستانی تعریف خاصی دارد. مهمترین موضوع در این تعریف این است که وقتی شما آمال و آرزوها را دستیافتنی میکنید، آن زمان یک روایت داستانی را ایجاد کردید.
او افزود: در این فیلم شخصیت فیلیپ رویای خود را با بالا رفتن ساختمان موازی شده و تصویر زیبایی به نمایش گذاشته میشود. برخورد شخصیت اصلی با مرگ نیز خیلی طبیعی است و به راحتی درباره آن صحبت میکند. اما انگار مرگ برای او مرحلهای است که باید از آن بگذرد. در این اثر همچنین شاهد استفاده از تصاویر آرشیوی هستیم و این اتفاق خوبی است.