نشست خبری «مجید رجبیمعمار» مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و رئیس تماشاخانه ایرانشهر با موضوع تئاتر و فعالیتهای مجموعه تماشاخانه ایرانشهر و خانه هنرمندان ایران عصر دیروز یکشنبه 6 خرداد در محل سالن استاد امیرخانی خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
مجید رجبیمعمار در ابتدای این نشست دليل راهاندازی شورای سیاستگذاری مجموعه ایرانشهر را اخذ تصميمگيري حرفهاي دانست و بيان كرد: از زمانی که مدیریت مجموعه ایرانشهر و خانه هنرمندان ایران را برعهده گرفتم، تشكيل شورای سیاستگذاری را كه مجموعهاي از اساتيد حوزه تئاتر باشند، در اولويتهاي كاري خود قرار دادم كه در حال حاضر اين شورا در ایرانشهر متشکل از آقایان ایرج راد، بهروز غریب پور، آتیلا پسیانی، حسین مسافر آستانه و حسین پارسایی است که سابقه فعالیت و تجارب تئاتری این گروه قریب به دویست سال تجربه و کار مستمر است.
رجبی معمار در سخنانش با بیان آنکه کلیه اعضای شورای سیاستگذاری را با مشورت آقای فرهاد مهندسپور انتخاب کردم، اظهار تمایل کرد فرهاد مهندس پور درخواست این مجموعه را پذیرفته تا بتوان در کسوت مشاور از مشورتهای تخصصی ایشان بهره مند شد، وی اظهار کرد: مهندسپور آدم عجیبی است، هنرمندی شیداست،امیدوارم که بلاخره یک روز او این درخواست را بپذیرد و ما بتوانيم از حضور موثر او بهره ببریم.
رییس تماشاخانه ایرانشهر در خصوص نحوه انتخاب آثار و نوبتدهي اجرا تصریح کرد: حتی یک نمایش هم وجود ندارد که بدون تصویب و تایید شورای سیاستگذاری روی صحنه رفته باشد. اگر نمایشی طبق جدول معرفی شده روی صحنه نرفته، به دلیل مشکلاتی است که درون گروهها وجود داشته است. که اغلب دليل كنسل شدن اجراها به دليل مشکل رخ داده براي هنرمندان، تهیهکنندگان، کارگردانان و دیگر عوامل است.
وی اظهار داشت: گاه جدولی بسته میشود و برای فردی فرصت مطالعاتی مهیا میشود که مانع از حضور و فعالیتش برای اجرای نمایش میشود. در اين شرايط از ليست دخيره يك و دو بهره ميبريم، در برخی موارد حتی ما مشارکت و همکاریهایی را تقبل ميكنيم تا امکان اجرای آثار طبق برنامهریزی انجام شود.
رجبیمعمار با تاکید بر اهمیت برنامهریزی برای مشخص شدن اجراها طی 6 ماه پیشرو گفت: در مواردی پیش آمده که وقتی کارگردان نمایشی از اجرا انصراف میدهد، ما از برخی آثار که در دیگر سالنها روی صحنه رفتهاند و با استقبال خوبی روبهرو شدهاند، برای اجرا دعوت میکنیم.
وی در پاسخ به آمار عملكرد تماشاخانه در حوزه مخاطبین و فروش گفت: ما در تماشاخانه ایرانشهر در سالهای اخیر با افت فروش و مخاطب مواجه نبودهايم و آمارهاي مخاطبين و ميزان فروش بيانگر عملكرد مثبت شوراي سياستگذاري است.
در خصوص سطح كيفي و انتخاب آثار وی افزود: شورای سیاستگذاری تماشاخانه ایرانشهردر حد توان و مقدورات خود در پی ارتقاء جایگاه تئاتر کشور است. بازیگران هر نمایش هم صرفاً یکی از آیتمهای موثر در انتخاب نمایش هستند، اما پیش از بازیگران نگاه ما به متن نمایش، کارگردان و تجربههای کارگردانی و گروه نمایش است.
وی با اشاره به این موضوع که در شرایط کنونی وضع فرهنگ و هنر در کشور ما نيازمند مديريت حرفهاي است و از ظرفیتهای هنری درست استفاده نمیشود گفت: تلاش ما در تماشاخانه ایرانشهر این است که امکان روی صحنه رفتن نمایشهای خوب را فراهم کنیم و اجازه ندهیم حواشی کار ما را تحت تاثیر قرار دهد.
رجبیمعمار گفت: تمام تلاش من و اعضای شورای سیاستگذاری تماشاخانه ایرانشهر بالا بردن سطح کیفی تئاتر در ایران است و امیدوارم که در آینده نه چندان دور شرایط اعزام گروههای تئاتری را به سایر کشورها و جشنوارهها فراهم کنیم چرا که تئاتر ایران در عرصه بینالمللی حرفهای بسیار زیادی برای گفتن دارد. هرچند که جای خوشبختی است که این روزها شاهد حضور موفق برخی از گروههای تئاتری در قاره اروپا و آمریکا هستیم.
وي با اشاره به محدود بودن عواید حاصل از فروش آثار نمایشی در سالنهای مجموعه تماشاخانه ایرانشهر و سالن استاد انتظامی اظهار کرد: پیش از این گفته بودیم که میزان 20 درصد عواید فروش را که در تمامی سالنها از گروهها گرفته میشود، از گروههای نمایشی که در این مجموعه اجرا دارند اتخاذ نمیکنیم (که این امر با انتقادهای مرکز هنرهای نمایشی و تئاترهای خصوصی همراه بود) اما به دلیل مشکلات مالی از اواخر سال گذشته و عدم پرداخت هزینههای مصوب شده از سوی نهادهای حامی با بحران جدی روبهرو شدیم که اولین آن حقوق پرسنل بود. بر همین اساس تصمیم گرفتیم تا 10 درصد از گروههای نمایشی دریافت کنیم که این میزان در سال 1397 به 20 درصد افزایش پیدا کرد و به ناچار و علیرغم مخالفت اعضای شورا، مجبور به گرفتن 20 درصد از عواید فروش از گروهها شدیم.
وی ادامه داد: اگر 20 درصد از گروهها نمیگرفتیم مجبور به تعطیلی تماشاخانه ایرانشهر و بسیاری از فعالیتهای خانه هنرمندان ایران میشدیم. از بودجه حدود 6 هزار میلیاردی فرهنگ و هنر کشور، علیرغم همه پیگیریها حتی یک ریال برای تماشاخانه ایرانشهر و خانه هنرمندان ایران در نظر گرفته نشده است. تنها بودجه اندکی جهت کمک به این مجموعه در شورای شهر و شهرداری اختصاص مییافت که آن هم در واگذاری از سال گذشته با مشکل جدی روبهرو شده است.
رجبی معمار تصریح کرد: ما باید دخل و خرج خود را خودمان در بیاوریم. ما وابسته به بودجه دولتی نیستیم و در حالی که تماشاخانه ایرانشهر و خانه هنرمندان ایران از سوی شهرداری ساخته شده اما باید خود از پس مخارجش برآید.
وی اعلام کرد: هر ماهه عددی حدود 13 تا 15 میلیون تومان فقط هزینه برق تماشاخانه ایرانشهر است زیرا ما برق دولتی نداریم. با آنکه همچون موسسه و شرکت غیردولتی هستیم ولی در عین حال متعلق به جامعه هنری و نهاد مردمی میباشیم.
معاون مالی و اداری این مجموعه ابراز داشت: گزارش فروش آثار نمایشی بدین شرح است: در سال گذشته 38 نمایش اجرا شده که 22 اثر آن بالای 60 درصد فروش داشتهاند. در حقیقت متوسط فروش 80 میلیون تومان است. همچنین در سال 1393 مجموع فروشها در ایرانشهر 2 میلیارد و 100 میلیون بوده است. در سال 1394 این میزان به یک میلیارد و 980 میلیون تومان، در سال 1395 به 3 میلیارد تومان و در سال 1396 روی همین مبلغ باقی مانده است.
درآمدهای سال 1393 تماشاخانه ایرانشهر 350 میلیون تومان، در سال 1394 مبلغ 330 میلیون تومان، در سال 1395، 150 میلیون تومان و در سال 1396 این رقم 190 میلیون تومان بوده است. البته اگر قرار میشد، درصد عواید حاصل از فروش دریافت شود، این رقم در سال 1395 به 650 میلیون تومان و در سال 1396 به 600 میلیون تومان میرسید.
معاون مالی و اداری با تاکید بر اینکه هزینههای جاری و درآمدها از سال 1393 تا 1394 تقریبا مساوی بوده گفت: در سال 1393 هزینههای جاری 350 میلیون، در سال 1394 490 میلیون تومان، در سال 1395 410 میلیون و در سال 1396 490 میلیون تومان بوده است. درآمدها در سال 1393، 1 میلیارد و 180 میلیون تومان بوده و هزینهها 1 میلیارد و 35 میلیون تومان، در سال 1394 درآمد مجموعه 1 میلیارد و 260 میلیون تومان و هزینهها 1 میلیارد و 300 میلیون تومان بوده است.
همچنین عنوان شد که قرارداد تماشاخانه ایرانشهر با تیوال در سال 1397 تمام گردیده و از تمام سایتهای فروش بلیت دعوت شده برای همکاری وارد گفت و گو شوند که از این میان دو سایت قراردادشان بسته شده است.
در پايان این نشست رسانهای رجبی معمار ضمن تشکر از اصحاب رسانه خصوصا خبرنگاران حوزه فرهنگ و هنر، ابراز داشت با توجه به لزوم تعامل حرفهای با خبرنگاران و روزنامهنگاران و اهمیت ایجاد جریان شفاف اطلاعات، در سال 1397 به صورت فصلی نشستهای خبری را با گروههای مختلف تخصصی عرصه فرهنگ و هنر برگزار خواهیم نمود.