به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، به مناسبت برگزاری نمایشگاه تخصصی نسخ و ثلث معاصر، استاد غلامحسین امیرخانی دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ضمن بازدید از این نمایشگاه، به ایراد سخنرانی پرداخت.
غلامحسین امیرخانی پس از بازدید از این نمایشگاه گفت: خوشنویسی چون از آغاز یکی از عوامل انتقال معرفت و ادیان بوده است، از جایگاه ارزشمندی همچون حافظ برای ما برخوردار است و به نوعی خوشنویسی حبلالمتین ماست.
وی گفت: خوشنویسی یک هنر دیرینه و چند هزار ساله است و میان هنر خوشنویسی و مبانی اساسی معرفتی ارتباط محکمی وجود دارد، اگر به هنر خوشنویسی اینگونه بنگریم که درون مایه و جوهر آن معرفت و معنویت است، عصاره و چکیده چند هزار سال تجربه تاریخی مملکت بوده و تجربه سایرین را نیز گرفته و بهصورت خودی درآورده است که میتواند هدایتکننده انسانها باشد.
امیرخانی در ادامه افزود: تقریباً هیچیک از هنرها همچون خوشنویسی قابلیت و توانایی این را ندارد که معرفت را به این سهولت در اختیار مخاطبان بگذارند. مثلاً موسیقی هرگز چنین صراحت و توانایی را ندارد. همواره سایر هنرها با ممنوعیتهای متعددی روبرو بودهاند و برای نمونه همین ممنوعیتها موجب شکلگیری موسیقی زیرزمینی شده است. اما خوشنویسی همواره در طول تاریخ توانسته جایگاه خودش را حفظ کند و به نوعی خوشنویسی جایگاهی همطراز با حافظ دارد. هیچ منتقدی توانایی رقابت با حافظ را ندارد. حافظ در اشعار به بهترین شکل ممکن جامعه خود را به زبان هنری نقد کرده است و هرگز نیز سانسور نشده است. خوشنویسی چون از آغاز یکی از عوامل انتقال معرفت و ادیان بوده است، از جایگاه ارزشمندی همچون حافظ برای ما برخوردار است و به نوعی خوشنویسی حبلالمتین ماست.
استاد غلامحسین امیرخانی با اشاره به آموزش خوشنویسی گفت: در گذشته آموزش خوشنویسی به این شکل نبود که همه افراد بتوانند به محضر استادان بزرگ خط راه یابند و استادان تنها شاهزادهها را به محضر خود راه میدادند. در این دوران تنها تعداد محدودی از زنان امکان فراگیری خط را داشتند.
وی افزود: ما از نظر مدیریتی در انجمن خوشنویسان زمینهای را فراهم کردیم که برای ضعیفترین قشر جامعه امکان آموزش و استفاده از محضر استادان حتی در دورترین منطقه کشور وجود داشته باشد. حتی مجموعه کتب و جزوههایی از آثار قدما و استادان چاپ کردیم تا به این ترتیب میرعماد یا استاد درویش پا به خانه فلان علاقهمند در شهرستان بگذارد و معلم خصوصی او شود و بتواند از آثار این استادان سرمشق بگیرد.
امیرخانی در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: این کارها تحول بزرگی در آموزش خوشنویسی بوده است. علاوه بر این، استادان راه سالها رفته خود را بهراحتی در دسترس هنرجویان میگذارند تا آنها زمان کمتری برای رسیدن به مقصود صرف کنند. هنر خوشنویسی در این سالها برخلاف انتقاد مدرنیستها در فرم و محتوا بسیار تغییر کرده است و این نشانه رشد است، اما ما در معرفی آن کوتاهی کردهایم و برای همین این هنر مظلوم مانده است.