نشست واکاوی هنر معترض از سلسله نشستهای تخصصی «هفته هنر تیر» دوشنبه ۱۷ دی با حضور سحر اعلایی و مهیارعلینقی در سالن امیرخانی خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
سحر اعلایی دراین نشست گفت: هنر به نوعی ابهام٬ ناشناختگی و گستردگی جهان را برای ما ترجمه می کند. درهنر معترض هنرمند٬ تجربیات فردی و اجتماعی از شکست ها و ناکامی٬ اعتراض خود را بیان می کند. برخی از هنرمندان اعتراض خود را بسیار رو بیان می کند٬ اما برخی دیگر از هنرمندان ترجیح می دهند در لایه های بعدی و زیر پوستی به طرح چنین موضوعاتی بپردازند.
او افزود: مثلا این روزها درجهان ناامنی٬ جنگ و ترور بیداد می کند و برخی از هنرمندان به صورت واضح و عینی به چنین موضوعاتی در آثارشان می پردازند.اما برخی دیگر از هنرمندان به نوعی تجربه زیسته خود را در مواجهه با این موارد به شکل شخصی بیان می کنند و این گونه اعتراض خود را نسبت به مسايل مسايلی طرح می کنند.
او افزود: تفاوت هنرمند با مردم عادی در مواجهه با یک اتفاق این است که هنرمند با واسطه آن اتفاق را درک می کند و با صناعتی که در اختیار دارد آن را بیان می کند یکی از روانشناسان به نام عنوان می کند هنرمند یک پایش در خیال باید باشد و پای دیگرش در واقیعت.
مهیارعلینقی گفت: زمانی که یک کودک متولد می شود٬ پوست بسیار حساسی دارد و یک والد خوب تلاش می کند که دنیا را به بهترین شکل ممکن برای نوزادش ترجمه کند و او را قدم به قدم برای شناخت جهان همراهی کند تا نوزاد به مرور به درک شخصی در مواجهه با جهان دست پیدا کند.
او افزود: یک هنرمند نیز به نوعی نقش همین والد خوب را بازی می کند و تلاش می کند با اثر هنری که خلق می کند زمینه بهتری برای فهم جهان و جامعه برای مخاطبانش بوجود آورد.
به گفته میرعلینقی٬هنر ماهیتا پدیده ای اعتراضی است و هنرمند آن چیزی را از جهان درک می کند به وسیله صناعت هنری که در اختیار دارد ترجمه می کند تا برای مخاطبان قابل فهم شود.
او افزود: هنرمندان هر یک به نوعی چیزی به دنیای درونی مخاطبانش اضافه می کنند و موجب غنای ذهن آن ها می شوند. روان درمان گرها نیز به نوعی نقشی همانند هنرمندان دارند آن ها با دانشی که در اختیار دارند در خلال جلسات روان درمانی با اطلاعاتی که کسب می کند که شاید خود بیمار نداند٬ به بیمار کمک می کنند تا نسبت به موقیعت و وضیعت خود فهم بهتری پیدا کند.از هنر معترض نیز می توان اطلاعاتی بدست آورد که شاید خود هنرمند هنگام خلق اثرش به آن فکر نکرده باشد.
میرعلینقی ادامه داد: هر هنرمندی که ظرف درک اش بزرگ تر باشد بهتر می تواند درک کند و زمانی که بهتر درک کند به تعبیر روان درمان گرها می تواند درمان کند و اثر هنری تاثیرگذارتری خلق خواهد کرد.