نمایشگاه سالانهی آثار انجمن هنرمندان سفالگر با عنوان «انبساط»، روز جمعه سیام آذر ماه با استقبال علاقمندان و با حضور جمعی از مسئولان، هنرمندان و مدیران خانه هنرمندان ایران، افتتاح شد.
نمایشگاه انبساط که بههمت انجمن هنرمندان سفالگر و با همکاری و حمایت مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شدهاست، در چهار بخش مستقل، جریانهای معاصر سرامیک ایران را معرفی میکند.
هر بخش توسط یکی از هنرمندان سفالگر کیوریت شده و شامل آثاری از ۳۴ هنرمند این حوزه است. «تکثر» به کیوریتوری بهزاد اژدری در گالری ممیز، «تحولانگاره» به کیوریتوری رجحانه حسینی در گالری زمستان، «نگران» به کیوریتوری مجید ضیایی در گالری میرمیران و «ناکجایی» به کیوریتوری امید قجریان در گالری پاییز بخشهای مختلف این نمایشگاه هستند.
این نمایشگاه با سخنرانی اعضای انجمن هنرمندان سفالگر و اردشیر میرمنگره معاون هنری مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نمایندگی از مدیریتکل هنرهایتجسمی آغاز به کار کرد. میرمنگره پس از خوشامدگویی و عرض خیرمقدم به بازدیدکنندگان درباره نمایشگاه گفت: امروزه نمیشود بین هنرها مرزبندی قائل شد، به نظر میآید این نمایشگاه میتواند طیف وسیعی از مخاطبان را همراه خود کند. همهی هنرمندان این نمایشگاه سالها در این حرفه تجربه کسب کردهاند و دارای پیشینههای آموزشی و هنری در این رشته هستند.
انجمن هنرمندان سفالگر در بخشی از استیتمنت اصلی این نمایشگاه نوشتهاند: «جهان در حال انبساط است. هر لحظه که میگذرد اجسام در کیهان از یکدیگر دور میشوند و این دور شدن منجر به گستردگی عالم میگردد. فضای سرامیک ایران در دهه گذشته به واسطه کنشگری مراکزی چون دانشگاههای هنر، کلاسهای آزاد و تشکلهایی همانند انجمن هنرمندان سفالگر بسیط شده و این گستردگی امکان ظهور و حضور هنرمندان با طیفهای متفاوت را به همراه داشته است.»
فرزاد فرجی، مدیر انجمن هنرمندان سفالگر درباره عنوان نمایشگاه اینطور گفت: اکنون شاهد بسط و گسترده شدن تجربیات و طیف آثار در سرامیک ایران هستیم، از این رو برای نامگذاری این نمایشگاه از عنوان «انبساط» استفاده کردیم که در واقع ترجمه و بیانگر وضعیت و جریانهای روز این حوزه است.
فواد نجمالدین پژوهشگر و مدرس هنرهایتجسمی درباره این نمایشگاه گفت: انبساط، بازتاب تلاشهای ده سالهی هنرمندان یک انجمن حرفهای است. کیوریت این مجموعهها به طرز جالب و هوشمندانهای به ۴نفر از هنرمندان تاثیرگذار این حوزه سپرده شده تا هنرمندان و ایدههای نزدیک به خود را دور هم جمع کنند و به نتیجهی فعلی برسند. تفاوتهای این چهار کیوریتور خود گویای گسترهی عظیمی است که میتوان برای سرامیک قائل شد. در واقع میتوان این اجتماع را بازتابی از ظرفیتها و قابلیتهای متریال یا رسانهی سفال دانست.
محمدمهدی انوشفر هنرمند پیشکسوت سفالگر و مدرس، از تجربه همراهی نسل جوانتر اینطور گفت: نزدیک به یک ماه است که در جریان این نمایشگاه هستم، چهار گروه توانستهاند ایدههای خود را تکمیل کنند و به این مرحله برسانند. نتیجهی کار آنها اتفاق خوبی را رقم زده، از این جهت میتوانم بگویم با دیدن این آثار به آیندهی سفال و سفالگری در ایران بسیار امیدوار شدم. سفال در دنیا جایگاه مهمی دارد و خوشحالم که هنرمندان این حوزه در حال پویایی و شکوفایی هستند. این رویداد روند خوبی دارد و به نظر میآید در نمایشگاههای سالانهی بعدی شاهد پیشرفتهای بیشتری هم خواهیم بود.
همچنین سهراب هادی، نقاش و منتقد هنری پس از بازدید از نمایشگاه گفت: نکتهای که در کلیت این مجموعه نظر مرا به خود جلب کرد، نگاه نویی بود که هنرمندان این مجموعهها به سفال داشتهاند. نگاههایی که از عالم خیال آمده بودند و از نگاههای سنتی و تجربههای پیشین هنر سفال ما فراتر رفتهاند. در ترکیبهای رنگی هم انتخابهای بدیع و نویی دیدم که در کنار اختصار فرم، قابل توجه از آب درآمدهاند.