نمایشگاه گروهی نقاشی «اسطورهنگاری» تا ۱ بهمن در خانه هنرمندان ایران دایر است.
حمید فام هنرمند شرکت کننده در این نمایشگاه با اشاره به نمایشگاه اسطورهنگاری در خانه هنرمندان ایران گفت: نمایشگاه حاضر به همت خانم خشخاشی ترتیب داده شده است که با گزینشی از میان هنرمندان پیشکسوت و جوان که در حیطهی اسطورهنگاری فعال هستند و یا آثاری را با این مضامین در طی دورههای کاری خود خلق کردهاند برگزار شده است که تنوع نسبتاً خوبی رو میتوان در آثار مشاهده کرد ولی تنها تعداد معدودی از هنرمندان اسطورهگرا در این نمایشگاه شرکت کردهاند.
وی ادامه داد: اسطوره را میتوان روایتهایی بازمانده از اعصار پیشین قلمداد کرد که به اقتضای دوران خود در مسیر تاریخ تمدن بشری شکل گرفته است. ولی آنچه باید بدان توجه داشت؛ تفاوت ماهوی اساطیر با تاریخ و افسانههاست.
وی افزود: اساطیر پیوند عمیقی با باورهای مذهبی، آئینهای کهن، رویدادهای تاریخی و حتی حماسههای اقوام دارند اما حیطهی مشخصی نیز میتوان برای اسطورهها مشخص نمود.
فام افزود: در دنیای کنونی علم “اسطورهشناسی” جایگاه مهم و رفیعی در علوم انسانی دارد که خوشبختانه در کشور ما هم با وجود سابقهی اندکش، رشد و گسترش خوبی داشته است.
این هنرمند نقاش گفت: در حقیقت اسطورهها هیچگاه از هنر فاصله نداشتهاند و اغلب بهواسطهی بیانهای هنری ثبت و ضبط شده و به دورههای بعدتر منتقل شدهاند. آمال و آرزوهای ملتی در قالب اسطوره مدون شده و از طریق بیانهای هنری ثبت و گسترش یافته است. اما در دنیای کنونی هنرمندان به اسطورهها در مقام ریشهای فرهنگی و منبع الهامی پر اهمیت توجه میکنند که قابلیتهای مختلفی را نیز دارد.
فام بیان داشت: باید به نکتهای در ارتباط با بیان هنری و اساطیر در اینجا اشاره شود؛ اسطوره بیانی نمادین است که قابلیت تعمیم در زمان و مکانهای مختلفی را داراست. مضامین و مفاهیم اساطیری غالباً جهانشمول و گسترده هستند که در هر موقعیتی میتوان از آنها در قالب نمادین استفاده کرد و بر حسب شرایط و ذائقهی شخصی و هنری از آنها سود جست.
وی گفت: گرایش به اسطوره در هنرهای تجسمی و بهخصوص در نقاشی، میتواند پیوند فرهنگی عمیق و تاریخی میان هنرمند و مخاطبش را ایجاد نماید.