سید صادق پژمان مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای در آیین رونمایی از مستند «بازی باز» در خانه هنرمندان ایران گفت: معلمان و سیاستگذاران فرهنگی هنوز به بازی به عنوان یک حوزه آموزشی توجه ندارند. بازی توامان صنعت، رسانه و هنر است.
به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، آیین رونمایی از مستند «بازی باز» محصول بنیاد ملی بازیهای رایانهای با شعار حمایت از «بازی سازان، صیانت از کاربران» صبح امروز(چهارشنبه ۵ آبان) با اجرای محمدرضا مقدسیان در سالن استاد ناصری خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
سید صادق پژمان مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای در ابتدای این مراسم گفت: بازی این امکان را فراهم می کند که ارزشهای فرهنگی به مخاطبان راحتتر منتقل شود. به دلیل همین ظرفیت، تعداد بازیها و بازیکنان و بازیسازان و شاخصهایش از بعد صنایع فرهنگ بنیان که درارزیابی آن مهم هستند، نشان میدهد بازی ترند مهمی است که طی 10 سال اخیر سیگنالهایی را مبنی بر اهمیتش برایمان میفرستد.
وی ادامه داد: مستند «بازی باز» در حوزه مصرف تهیه شده است. در حوزه مصرف ۳۲ میلیون بازیکن داریم که با تعریف و تلقی دنیا از عنوان بازیکن که شامل کسانی است که دستکم در هفته یک ساعت را به این کار اختصاص میدهند، همخوانی دارد. در واقع طبق آمار از هر 100 ایرانی ۳۱ نفر درگیر آن هستند و به طور متوسط ۹۳ دقیقه در روز بازی میکنند. سهم بازیکنان موبایلی در این میان بیش از بقیه پلتفرمهاست و کودکان و نوجوانان بیشترین مصرف بازی را ثبت کردهاند و متوسط سنی بازیکنان نیز ۲۲ سال است. حجم بازار بازی ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد به لحاظ مالی طبق پیمایش سال ۹۸ دراین حوزه بوده است. در مقایسه با مدیوم سینما و موسیقی، اعداد و ارقام زیادی در این حوزه جا بهجا میشود. لذا در تولیدات بومی باید جهش قابل قبولی داشته باشیم و توانمندسازی بازیسازان و… اهمیت زیادی دارد.
وی افزود: به نظر میرسد در حوزه فرهنگسازی هنوز مشکل و نیاز به امر ترویجی و تبلیغی داریم. معلمان و سیاستگذاران فرهنگی هنوز به بازی به عنوان یک حوزه آموزشی توجه ندارند. بازی توامان صنعت، رسانه و هنر است. بسیاری از بازیکنان ما حرفه ای هستند و سامانه هوشمند بنیاد قرار است از آنها حمایت زیرساختی مالی و معنوی کند. استریمرها نیز نیاز به حمایت و طرح قوانین و نظام مربوط به خود دارند.
مستند راهکار رفع نواقص است
امیر خوراکیان معاون حقوقی و پارلمانی مرکز ملی فضای مجازی نیز در ادامه به روی سن آمد و گفت: یکی از مسایل مهمی که در کشور با آن مواجه هستیم، این است که به طور کلی تحولات مهم در چرخه سیاستگذاری و برنامه ریزی فرهنگی آنچنان که باید مورد توجه نیست. در عرصه برنامهریزی کلان فرهنگی توجهی به تحولات جدی فناوریهای نوین و اتفاقاتی که اساسا در میدان کار مسایل فرهنگی اجتماعی تاثیر خیلی جدی دارند، نمیشود. این تحولات اگرچه آرام ولی گسترده تاثیر خود را خواهند داشت.
وی افزود: دوم اینکه در عرصه فعالان فرهنگی هم با این آسیب مواجه هستیم. وقتی به کانونهای فرهنگی و نهادها و سازمانهای مردم نهاد مراجعه میکنید و مجموعههایی که درعرصه فرهنگ عمومی پیشرو هستند، مشاهده خواهید کرد یک سری مسایل سطحی که به اندازه خود لازم است از دایره دید فعالان فرهنگی هم محو و مففول مانده است. برای مثال این که آیا از بازی برای سازماندهی اقشاری که مخاطب من هستند، میتوانیم استفاده کنیم؟ ماموریت ما استعدادیابی بوده، آیا در حوزه شناسایی استعدادها میتوانیم از بازی استفاده کنیم؟ مسئولیت ما تربیت و رشد بوده است. آیا در حوزه تربیت و آموزش و رشد میتوانیم از بازی استفاده کنیم؟ اینها صورت مسالههایی است که شاید کمتر مورد توجه قرار گرفته باشد.
خوراکیان عنوان کرد: به نظر میرسد هم در عرصه برنامه ریزی کلان فرهنگی به تحولات نوین مثل بازی توجه نداریم و هم از جهت انجام ماموریتها و وظایفی که داریم و در عرصه فعالان فرهنگی و اجتماعی نیز با کمبود مواجه هستیم. اگر قرار باشد یک فهرست برای رفع این نواقص داشته باشیم، در صدر آن مستند قرار دارد. مستند به دلیل ظرفیت و قابلیتها و ریتمی که میتواند داشته باشد، زنگهایی از خواب بیدار میکند، قالب بسیار ارزشمندی است. احساس کردم اینجا آغاز پیوندی را بین یک ابزار بسیار تاثیرگذار و متناسب با ذائقه امروز که به سمت تصویر گرایش دارد، شاهد هستیم. این جلسه میتواند سرمنشا جریان تازه باشد، جریانی که مستند پرچم دار آن است و هدفش باید بیدارسازی عرصه برنامهریزی فرهنگی در سطح مدیران و فعالان باشد. همکاری خوبی بین مستندساز و مجموعه اتفاق افتاده و ارزشمند است که باعث شده مستند دقیقتر باشد.
پیوند بین مستندسازان و مراکزی که متولی مسائل هستند باعث میشود که مجموعهای از محصولات در سطح مدیران، فعالان و مخاطبان تولید شود.
وی ادامه داد: محورهای پیشنهادی که مستندسازان به بازی میپردازند میتواند اینها باشد: نقش بازیها در آموزش رسمی و مفاهیم علمی و اساسی، آموزش عمومی و سبک زندگی، استعداد یابی و ظرفیت شناسی نسل آینده، اقتصاد بازیها.
اهمیت ایجاد فضاسازی مناسب بین نسل جدید با نسل گدشته
بهروز مینایی، موسس بنیاد ملی بازیهای رایانهای نیز در ادامه سخنرانی کرد. وی گفت: باید توجه ما به بازی به عنوان پر کردن اوقات فراغت، راحت شدن و به مود خوب رفتن باشد. این جامعه رو به پیشرفت و نیازمند توجه است و خطرهایب را گوشزد میکند. خطر پرداختن به گیمرهای عادی که لااقل بین ۳۵ تا ۹۰ دقیقه در طول روز بازی میکنند که حرفه ای نیستند و به این رسانه برای تفریح و نشاط توجه دارند اما اگر این مصرف با خانواده باشد میتواند فضاسازی مناسبی بین نسل جدید ما با نسل گذشته ایجاد کند.
وی افزود: حرفهایهایی مثل نوید برهانی که قهرمان جهان میشود و اوج موفقیت در این زمینه را تجربه کرده است، میتوانند در یک کانال تلویزیونی همان طور که یک شبکه ویژه به ورزش اختصاص دارد، در تلویزیون نیز حضور یابند. این اتفاق هم شکلی از استریم دارد و از مجریگری، و نقالی و روایتگری بازی دنیای جدیدی را خلق میکند.
همچنین در ادامه این برنامه سید احمد موسوی تهیهکننده این مستند، درباره ساخت این اثر گفت: مصرف رسانهای مخاطب به شدت تغییر کرده اما به ازای آن برای تولیدات تدبیر نشده است. دوستان خود را تشویق میکنم که تولید ملی را جدی بگیرند. مخاطب دوست دارد فضای بومی را تجربه کند. گروههای خودجوش را حمایت کنید.
وی درباره مستند بازیباز توضیح داد: جنس این مستند پژوهش بنیان است. به خاطر روایت قصههای موازی کار سختی بود. ما ۷ سوژه داشتیم و نباید حریم خصوصیشان نقض میشد. دعوت میکنم این مستند را ببینید و به دیگران پیشنهاد دهید تا این جریان تولید، بهتر و دقیقتر و پررونقتر شود.
در پایان این برنامه از عوامل ساخت مستند بازیباز تقدیر به عمل آمد.